«ВелоКраїна» на Косівщині»

Вже більше року «ВелоКраїна» — проект, метою якого є створення інфраструктури для рекреаційних велосипедних поїздок у горах та популяризації цього способу відпочинку серед українських та іноземних туристів реалізується на Яремчанщині.

Молоді люди, об’єднані в організацію «Центр соціальних та ділових ініціатив» (м. Яремче) за участі партнерських організацій успішно здійснюють даний проект, за підтримки Європейського союзу, в рамках Програми сусідство Румунія – Україна. Територія проекту включає Івано-Франківську, Закарпатську та Чернівецьку області. Осередки проекту базуються у населених пунктах, добре відомих серед туристів – Яремче, Ворохта, Яблуниця, Верховина, Коломия, Косів, Рахів та Вижниця.

Планується, що наприкінці проекту Косівщина матиме:

  • 5-10 радіальних веломаршрутів різних рівнів складності;
  • 4-8 місць проживання, переважно готелів, пристосованих для прийому велосипедистів;
  • 10 зручних велостоянок, розташованих поблизу магазинів, кафе, банків та інших громадських місць;
  • 2-5 культурних, природних та історичних об’єктів, обладнаних бепечними велопарковками;
  • 1-2 велопрокати, веломагазини та пункти ремонту.

Окрім того, заплановано запуск на підтримку багатомовного веб-порталу про можливості вело-відпочинку в Україні, розробка та видання високоякісних друкованих матеріалів-буклетів, карт та каталогів, що будуть розповсюджуватися безкоштовно; участь у міжнародних туристичних виставках. Ведеться активна робота з засобами масової інформації, налагоджена співпраця з журналами та інтернет сайтами. Розміщуються і готуються до розміщення рекламні ролики на FM-радіостанціях найбільших міст України.

Від себе додам, що дана молодіжна ініціатива є досить вдалою, інноваційною, та прагматичною і водночас — романтичною. Під час презентаційних заходів я не чув жодних застережень, які би виникали в ході обговорення реалізації проекту. Влада і підприємці сфери туризму одноголосно схвалюють «ВелоКраїну», а це означає, що є надія, що спільними зусиллями вдасться створити конкурентоздатний туристичний продукт, який сприятиме повноцінному екологічному відпочинку в Карпатах і зокрема на Косівщині.

Отож, починаємо роботу і багато в чому якість її буде залежати від нас, косівчан, думаю цьому буде сприяти меморандум про співпрацю, підписаний Косівською районною Державною адміністрацією, Косівською районною Радою, Косівською міскою Радою, з однієї сторони і «Центром соціальних та ділових ініціатив» (м. Яремче). Також, «ВелоКраїну на Косівщині» активно підтримує Національний природний парк «Гуцульщина», Косівський інформаційно-туристичний Візит-Центр «Гуцулія», Косівська районна організація спілки сприяння сільського зеленого туризму в Україні.

Запрошуємо до активної участі в реалізації проекту «ВелоКраїна» всіх зацікавлених: власників туристичних садиб, які мають нагоду приймати участь в конкурсі по визначенню садиб для прийому велотуристів, так і любителів відпочинку на велосипедах, які могли би долучитися до розробки веломаршрутів теренами Косівщини.

Інтернет адреса проекту — bikeland.org.ua.
Контактний телефон координатора проекту «ВелоКраїна» на Косівщині — +38679471428.

Ростислав Мартинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *