Нідерланди — країна велосипедів

Нідерланди — невелике за площею королівство в Західній Європі. Хоча країна невелика розміром, її успіх в економіці, міжнародній політиці та підтримуванні рівня життя на належному рівні дуже значний. Наприклад, Нідерланди є третьою країною в світі (після США і Франції) за обсягом експорту сільськогосподарської продукції. Незважаючи на легалізовані легкі наркотики, рівень злочинності в Нідерландах найнижчий в Європі.

Третина країни знаходить нижче рівня моря. Голландці століттями «воюють» з водою, значна частина країни колись була морським дном а потім осушена і обгороджена земляними валами — «дайками». Відомі голландські вітряки не мололи зерно на муку, а власне перекачували воду з нижніх каналів у верхні канали.

Однак, цікавим фактом є те, що Нідерланди — це єдина країна в світі, де загальна кількість велосипедів переважає кількість населення. В країні проживає 16 млн людей, а велосипедів тут аж 20 млн. В Нідерландах на велосипедах їздять всі: діти, дорослі, жінки і чоловіки похилого віку.

Велосипед — це головний засіб пересування по селах і містах. Вранці, коли всі їдуть на роботу чи навчання, біля світлофорів утворюються велосипедні затори. Для велосипедистів прокладені спеціальні доріжки, які ідуть паралельно до звичайних автодоріг, під паркування велосипедів також відведено значні ділянки в різних частинах міста, щоправда люди паркують велосипеди практично всюди де його можна замкнути колодкою до турнікету, паркана чи звичайного стовпа.

При купівлі велосипеда обов’язково слід купити і колодку до нього, оскільки, як не дивно, велосипеди в Нідерландах крадуть. За 10-30 євро можна купити крадений велосипед, кому пощастить — той може натрапити і на свій власний. Якщо побачите на вулиці недбало пофарбований велосипед, то швидш за все, що це крадений і пізніше перефарбований.

Велосипеди досить дорогі в Нідерландах: новий велосипед коштує 200-500 євро, але якість цих велосипедів дуже висока, на них їздять роками. Найвідоміші голандські марки велосипедів — це Gazelle та Batavus. Сучасний типовий голландський велосипед не має передач, велосипедист на ньому їде тримаючи спину прямо, обовязково на ньому є болотники, ліхтарики, багажник, вмонтований замок, який блокує рух заднього колеса, дзвінок, а також на багажник кріплять спеціальні сумки, які навантажують купленими в крамницях речима. Молодь і студенти в основному купують велосипеди, які вже були вживані. Такі велосипеди коштують від 30 до 100 євро. В темну пору дня слід обов’язково мати ввімкнені передній і задній ліхтарики.

Ігор Титик для ВелоКосова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *