Велотріп Косів-Шепіт (через Снідавку)

В рамках проекту «ВелоКраїна», на Косівщині було розроблено і промарковано 9 маршрутів різної складності під назвами: «Здвижин», «Космач-Акрешори», «Озеро Лебедин», «На гору Кичера», «Оглядовий», «Сокільський хребет», «Хоминський хребет», «Буковець-Ріцький» та «Снідавка-Шепіт».

Велотріп Косів-Шепіт (через Снідавку)

Серед позитивних сторін цих маршрутів є те, що вони розроблені виключно в рамках нашого району, а також профарбовані туристичними маркерами на всій відстані маршрутів. Ця величезна робота дала значний поштовх для розвитку велосипедного туризму і, як результат, з’явився проект «ВелоКосів». Також важливо і те, що була надрукована велосипедна карта з цими маршрутами накладом 6 тисяч примірників.

З негативу можна відзначити дуже велику складність маршрутів для звичайного туриста, окрім трьох: «Оглядового», «Здвижину» та «На гору Кичера». То й не дивно, адже розробляли маршрути активісти «ВелоКиєва» — це мутанти-біороботи, які прибули на планету Земля, щоб жорстко і багато катати). Також серед проблем можна відзначити досить короткі сухі описи  маршрутів і відсутність фото, відео і gps-треків. До того ж, за 5 років маркування більшості маршрутів вигоріло і майже зникло…

Починаючи з 2012 року, я розробив 20 велосипедних маршрутів по території: Косівського, Путильского, Вижницького, Коломийського та Верховинського районів з центром в Косові. Також я намагаюсь завершити розпочату роботу в рамках «ВелоКраїни» і зробити більш детальні описи тих маршрутів. Отож, пропоную до вашої уваги розширений опис веломаршруту «Снідавка-Шепіт».

Довжина — 65 км., перепад висот — 980 м., а орієнтовна тривалість — 6-8 годин. Населені пункти, які ми проїдемо: Косів, Город, Соколівка, Яворів, Снідавка, Шепіт, Брустури, Прокурава, Шешори та Пістинь. Мандрівка розпочинається з автостанції в Косові. Але якщо у вас є можливість і транспорт, то я би пропонував стартувати одразу з повороту на Снідавку – це особливо актуально для тих туристів, які не люблять катати асфальтом.

Проїхавши 15 кілометрів з Косова в Яворів, через села Город і Соколівка, вздовж річки Рибниці, — ми побачимо з правого боку дороги поворот на село Снідавку, яке є найбільш високогірним селом Косівщини. Тут починається затяжний підйом ґрунтовою дорогою в центр села, повз річку Безульку. Під час руху, ми можемо побачити два велосипедні маркери – чорний та червоний. Чорний – це маркування маршруту до урочища Терношори, яке також розташоване в Снідавці і є відомим туристичним об’єктом. Проте, нам треба триматися червоного маркеру, який через урочище Межиріки і приведе нас у Шепіт.

Під час руху Снідавкою, з кожним метром набору висоти, відкриваються чудові краєвиди на Сокільський хребет та інші «горби» Покутсько-Буковинських Карпат. Також дорогу тут часто перерізають красиві гірські струмки, де ви можете попити води та сфотографуватись на фоні мальовничих водоспадів. В селі варто проводити змагання з «ендуро» чи агресивного «крос-кантрі», бо самі дороги хочуть, що по них «літали» велосипедисти.

Фотографії

Коли ми опинимося в центрі села, то варто в магазині здійснити закупи якихось смаколиків, бо далі цивілізація на 1-2 години просто зникає — і це круто!:) Як розповіли місцеві люди — зі Снідавки на Шепіт є дві дороги і одна з них коротша. Опис і трек розроблений довшою дорогою, але в майбутньому ми опишемо для вас і альтернативний варіант.

Отож, після відпочинку рухаємось далі – нас чекає затяжний і екстремальний спуск в урочище Межиріки. Далі слідкуємо за маркером – гірська дорога проходить повз хребет Ігрець і гори Чорний Грунь та Кам’янистий – дуже красиві краєвиди. Також тут розпочинається кінний маршрут на гору Чорний Грунь, про що нас сповіщає веселий синій маркер у формі коника:). Як повідомили місцеві жителі на горі є також і печера, яка, звісно, має назву «Печера Довбуша» — гуцули, такі гуцули!:)

Також з розповідей місцевих я дізнався, що велотріп Косів-Шепіт (через Снідавку) користується популярністю серед велосипедистів і на мене не дивились, як на прибульця, а лише бажали щасливої дороги. То і не дивно, адже маршрут один з кращих, якщо не найкращий в Косівському районі. Проїхавши-пройшовши кілька горбиків, починаємо затяжний спуск в село Шепіт. Тут вже у всій красі видно найвищу вершину Косівщини – гору Грегіт, а також багато інших, не менш красивих вершин.

Шепіт — село Косівського району Івано-Франківської області з населенням 1752 жителів. Засноване в 1820 році і до 1940-го називалося Брустури. Радянська влада розділила його на два населені пункти – Шепіт і Брустури. Село займає доволі велику площу, а тому природно ділиться на окремі райони: Шепіт (у долині), Рунок (поселення прикінці всіх комунікацій), Підпантериш (на схилах), Пантериш (дорогою до г. Ґрегіт).

Село Шепіт відоме надзвичайно мальовничими водоспадами. Найбільший з них міститься в глибокій долині не далеко від останньої зупинки автобуса. Селом протікають р. Брустурка, Костиївський Потік. Навколишні висоти — Ґрегіт (1472 м), Буковець (969 м), Кичера. Через село пролягають туристичні маршрути (пішохідний та веломаршрут). Пам’ятки природи: водоспади на р. Брустурці, кам’яні розсипища на г. Ґрегіт.

Фото: Руслан Трач

Далі котимось вниз через села Брустури, Прокурава, Шешори і Пістинь. Позитивом є те, що 30 км., тобто половину відстані, практично не треба крутити педалі – і це ще одна перевага цього велотріпу. Правда дорога там найгірша в районі і п’ята точка буде не в захваті від такої мандрівки. Я вже неодноразово описував цей напрям руху, тому не буду повторюватись. Нарешті, змучені, але щасливі, повертаємось в рідний наш КоКосів.

Також гляньте

P.S. Я цей велотріп катав вже два рази і хочеться ще і ще – дуже смачний маршрут – рекомендую, повірте мені на слово! Маршрут можливий як в описаному, так і в реверсивному напрямках. Але я б не радив його їхати в реверсі, адже тоді доведеться 70% відстані маршруту їхати вгору.

Тарас Пасимок. Фото автора

2 коментарі до запису “Велотріп Косів-Шепіт (через Снідавку)”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *