Перший в Україні Євровелотиждень 2015

Сталося! 11 Європейський тиждень велосипедного туризму «EWCT-2015» пройшов 12-19 липня в м.Жовкві Львівськоі області.

Попри всі сумніви, перестороги і вагання в 2014 році деяких організаторів щодо того чи на часі проведення велотижня в Україні, треба віддати належне силі духа голови оргкомітету Федерації спортивного туризму України з підготовки і проведення ЄТВТ-2015 п. Тараса Пахолюка. Розуміння того, що Європа не візьме на себе проведення велотижня EWCT-2015 замість України, сприяли остаточному розставленню акцентів. Точку неповернення проїхано і Європейський тиждень велотуризму треба проводити в нас.

Дозвольте запропонувати деякі фото із цього третього для України, першого в Україні, але одинадцятого Євровелотижня (EWCT) Жовква-2015.

 До Жовкви ми приїхали електричкою Львів - Рава- Руська разом з київськими велотуристами, які привезли дерев^яну раму власного виконання.

До Жовкви ми приїхали електричкою Львів — Рава Руська разом з київськими велотуристами, які привезли дерев’яну раму власного виконання.

Під час маркування маршруту Жовква -Великі Мости-Белз-Стаївка- Добросин (106 км)

Під час маркування маршруту Жовква — Великі Мости — Белз — Стаївка — Добросин (106 км).

 ...старовинному Белзі (столиця Белзького князівства 12-13 ст. В Белзі , як і на Гуцульщині розвинувся свій напрямок у хасидизмі ) ми здибалися з групкою польських " велолазіків", які їхали одноденим кільцевим маршрутом на Україну. Подарувавши їм мапу Львівської області, попрощалися і...

…старовинному Белзі (столиця Белзького князівства 12-13 ст. В Белзі , як і на Гуцульщині розвинувся свій напрямок у хасидизмі) ми здибалися з групкою польських “велолазіків”, які їхали одноденим кільцевим маршрутом на Україну. Подарувавши їм мапу Львівської області, попрощалися і…
 ...продовжили маркування маршрутів на понеділок 13 липня.
…продовжили маркування маршрутів на понеділок 13 липня.
Парафіянка с. Бесіди показує нам старовинну церкву Успіння Пр. Богородиці , дбайливо прибрану для завтрашнього відвідування велотуристами.
Парафіянка с. Бесіди показує нам старовинну церкву Успіння Пр. Богородиці, дбайливо прибрану для завтрашнього відвідування велотуристами.
Жовква. На Вічевій площі доби Ренесансу біля костелу св. Лаврентія готується старт масового велопробігу околицями і вулицями містечка в неділю 12 липня ,першого дня Євротижня .
Жовква. На Вічевій площі доби Ренесансу біля костелу св. Лаврентія готується старт масового велопробігу околицями і вулицями містечка в неділю 12 липня, першого дня Євротижня.
Найкращі вуса львів^ян перед стартом.
Найкращі вуса львів’ян перед стартом.
 " Вірною дорогою поїдете товариші " проголошує капітан калуської велокоманди косівчанин Михась Довбенчук.
«Вірною дорогою поїдете товариші» — проголошує капітан калуської велокоманди косівчанин Михась Довбенчук.
Перед українським прапором їде фрацузьке подружжя. Ця симпатична француженка, могла їхати тільки триколісним велосипедом з оригінальним ручним приводом ,не була тягарем для свого партнера ,а радше гордістю французьких велотуристів. Вона вразила всіх силою духа при доланні багатокілометрових , в тому числі і грунтових трас, на гарній швидкості.
Перед українським прапором їде фрацузьке подружжя. Ця симпатична француженка, могла їхати тільки триколісним велосипедом з оригінальним ручним приводом, не була тягарем для свого партнера, а радше гордістю французьких велотуристів. Вона вразила всіх силою духа при доланні багатокілометрових, в тому числі і грунтових трас, на гарній швидкості.
11
Майже всі так починали, але цей малюк-жовківчанин зробив це ще й на 11 Європейському тижні велотуризму.
12
Мес’є в червоному береті, гасконець, майбутній господар 12 Євровелотижня в м. Ош.
13
Француженки — елегантні завжди.
14
Керівник Дніпровськоі команди,майстер спорту, легендарний Дмитро Пєвцов,за колесами якого дороги України, Середньої Азії, Кіпру, Марокко, Ізраїлю, Туреччини, Грузії, Гімалаїв, Європи.
15
Я не стримав себе…
17
…щоб не показати декілька фрагментів його велосипеда
18
Зустрілися дві братні душі — директор РДЦОВ табору «Росинка» Лука Павлюк, який свого часу “соло” проіхав велосипедом з Далекого Сходу до Москви, і вищезгаданий велометр Д. Пєвцов. На передньому плані дніпровець в чорній вишиванці.
20
Понад 350 велосипедистів  приїхали на 11 Європейський тиждень велотуризму з Франції, Бельгії, Німеччини, Польщі, Грузії, Люксембургу, Великої Британії, Нідерландів, Австрії, Швеції, Ізраїлю та України з 12 по 19 липня.
21
Після виконання Гімну України та Гімну UECT учасників та гостей привітали представники обласної і місцевої влади, гості і організатори Велотижня, зокрема Президент UECT П’єр Розе, Президент ФСТУ Валерій Цибух, голова оргкомітету ФСТУ з підготовки і проведення ЄТВТ-2015, голова комісії з велотуризму ФСТУ Тарас Пахолюк, член PTTK Міхал Рачинський.
22
Після відкриття  і творчої частини  працівники державного історичного архітектурного заповідника м. Жовкви провели учасникам велотижня цікаву екскурсію.
23
Вражаючі стінописи січового стрільця Юліана Буцманюка в …
24
… церкві Серця Христового. На стінах ангели , Ісусик і сільські діти одягнуті  у вишиванки.
Внизу, під святими  українські історичні особи: Костянтин Острозький, Петро Могила, гетьмани Сагайдачний, Мазепа, Хмельницький , діячі ЗУНР УНР.
25
Одна з найбільших на той час (1699 р.) синагог в Європі.
26
Основний наметовий табір  знаходився на жовківському стадіоні «Розточчя», а офіс ЄТ автокемпінг і частина учасників на території і в …
27
…приміщенні місцевої школи.
30

Старовинна дерев’яна церква святого Миколая в Кам’янка-Бузькій, зведена у 1667році. Дзвіниця добудована в 1762 році.

Після двох днів маркування маршрутів я проїхав велосипедом маршрут С-3 89 км. (Жовква — Кам’янка-Бузька — Тадані — Жовтанці — Жовква)  супроводжуючим по трасі від організаторів велотижня.

31
Хоча, розданий всім учасникам, кольоровий журнал з описом  всіх трьох-чотирьох маршрутів на вибір для кожного дня (30-40, 60-70, 90-120 кілометрів) …
32
…. з нанесеними на мапи маршрутами, при наявності стрілок на промаркованих трасах, дозволяв самостійно проїхати трасу без супроводжуючих.
33
На мапах були вказані безкоштовнні пункти харчування в обідню пору, організовані​ місцевими мешканцями, підприємцями за сприянням місцевих органів влади. Одночасно відбувалися виступи місцевих самобутніх самодіяльних колективів, музикантів.  І все це було організовано в усі дні на всіх маршрутах в Жовківському, Кам’янка-Бузькому, Бузькому, Сокальському і Яворівському районах.
34
Все моє завжди зі мною.
35
Кажуть, що “контакти” підвищують ефектність чи ефективність педалювання. Можливо, можливо ! Ну і що? По – ду – ма – єш… !
36
На п’ятий день всі поїхали на відпочинок в прекрасну місцевість за 30 км. від Жовкви в  табір «Росинка» с. Зіболки на спортивно-розважальну програму і пікнік.
По закінченню змагань по тріалу і фігурній їзді учасники і гості розійшлись по табору.
 ​
40
Продовжилось знайомство  в невимушеній  обстановці без підсвідомої думки, що сьогодні треба проїхати обраний маршрут. Багато-хто почав розглядати те, на чому ніколи не їздив.
41
Нашу увагу привернув досить чисельний французький клуб тандемістів.
42
В свою чергу французів зацікавив простий і оригінальний   вузол з’єднання  двох частин розбірного, саморобгого тандему пана Миколи, на якому він приїхав із Янова з дванадцятирічним онуком.
43
Майже на протязі двох годин, можна було спостерігати елегантний, високопрофесійний спаринг-волейбол у виконанні симпатичної пари дніпровських велосипедистів.
45
Зварили куліш, але зацікавленість до нього спочатку проявлялась стримано.
46
Поки смажились ковбаски…
47
… по кулішу не залишилось і сліду.
48

На загал пікнік вдався, все посмакувало. Пан  Казік з Польщі підтверджує це мисочкою.

Під вечір всі поїхали назад  (30 км) до Жовкви. Після вечері, як і кожного вечора в народному домі відбулась культурно-розважальна програма. Польська делегація надала інформацію про Східний Шлях Роверовий «Green Velo» протяжністю біля 2000 кілометрів, найдовшу велосипедну трасу в Польщі. Траса тягнеться з півночі на південь від Криніци Морскої на Балтику через воєвудства Варміньско-Мазурске, Подляске, Любельске, Подкарпатске (етнічно-українські землі Холм, Любачів, Ярослав, Перемишль), Свєнтокшиске.
До шляху включено існуючі змодернізовані велодоріжки, нові фрагменти велодоріжок і використано другорядні дороги з невеликим рухом. На цілій довжині шляху знаходяться велосипедні паркінги, туалети і приязне для велосипедиста забезпечення гастрономічно-нічлігове.
49
Шлях на мапі можна знайти на порталі greenvelo.pl
50
На шостий день в п’ятницю був запланований велотур Жовква-Львів-Жовква (понад 60 км) по прекрасній дорозі Рава-Руська-Львів із супроводом автоінспекції, швидкої і т. д. Проїзд вулицями Львова, екскурсії, піднімання на вежу ратуші, зустріч з громадськістю і велосипедистами Львова, безкоштовний обід в Макдональдзі.
А нам необхідно було промаркувати досить цікаві і різноманітні маршрути Е-1 (34,2 км), Е-2 (91,2 км ) і Е-3 (99,5 км) по національному парку «Розточчя» на суботу, сьомий день Велотижня.  Ну і звичайно проїхати завтра Е-3.
51
Тепла зустріч українською піснею в Магерові  європейських велотуристів. Хто-зна, коли ще буде проїжджати через Магерів європелетон? Треба віддати належне нашим людям! Не пошкодували частину власного часу. Гарно одягнулися, заспівали, пригостили. Європа такого не сподівалася.
І так в кожному населеному пункті в полудень.
52

Дуже доречний бульйон і повні підноси канапок.

Щира подяка Вам, сільські трудівники і артистичні таланти! Своєю інтелегентністю і щирою гостинністю Ви підтримали український Євровелотиждень  на достойному рівні!

Знай наших!
53

Від Кам’янця-Подільського до Магерова доходить вал Траяна з аварських часів. Хрестимось перед церквою і на сідло. Попереду ще довгий шлях польовими і прекрасними лісовими дорогами Розточчя.
54
Сеньора бразильського походження дякує і прощається з магерівчанами.
55
На тандемі, власної конструкції і власноручного виконання, п. Микола з онуком розвивали досить пристойну швидкість і навіть намагалися задавати темп в нашій групі. День видався спекотний і на відкритій місевості сонце «діставало».
56
Почались лісові масиви. Позначене на маршруті святе джерело Пресвятої Богородиці скріпило нас. Помолились, набрали водиці, освіжились і живописними дорогами почали наздоганяти інші велогрупи. На трасі допомогли полякам налагодити задню перекидку.
57
58
Біля с. Потелич знаходиться німецьке військове кладовище, на яке звозять останки загиблих німецьких солдатів у Другій світовій війні.
59
На в’їзді до с.Потелич (колись могутнє місто Телич, центр гончарства 13 ст.) знаходиться найдавніша в Україні дерев’яна церква Святого Духа з 1502 року.
60
Згодом ми доїхали до Рави-Руської. Це вже була більша половина майже стокілометрового маршруту. На центральній площі для  всіх було організовано харчування. Половина зворотнього шляху проходила старою равською трасою через Нову Кам’янку, яка згодом вийшла на сучасний асфальт-гостинець на Жовкву.
61

Після урочистого закриття в народному домі 11 Європейського тижня велотуризму, де естафету 12 Європейського тижня 2016 передали французькому м. Ош, всі зібрались, після важких суботніх трас, на прощальній вечері в ресторані «Жовква», яка відбулась в теплій, невимушеній, розважально-танцювальній обстановці.

Попри всі небезпідставні побоювання, завдяки зусиллям організаторів, місцевих і обласних органів влади, спонсорів, а найважніше щирості, вражаючій гостинності українців, 11-й Європейський тиждень велосипедного туризму (EWCT).

Жовква 2015 року — вдався!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *