Що таке Даунхіл?

Інтерв’ю з активним косів’янином, студентом КІПДМ ЛНАМ, переможцем всеукраїнського змагання з нового виду велоспорту під назвою Даунхіл. Щоб дізнатися більше про цей новий спорт, ми поспілкувались із Назаром Гордієм.

Що таке Даунхіл?

Даунхіл (від англ. Down — вниз та hill — гора) — це швидкісний спуск на гірських велосипедах, одне із найяскравіших і найекстремальніших занять у світі спорту.

Суть швидкісного спуску досить проста — з’їхати з гори якнайшвидше. Однак, це не так легко, як може здатися. Сучасні траси швидкісного спуску дуже складні і небезпечні. Траси рясніють «родзинками» з куп каміння, крутих спусків, звивистих ділянок, прокладених між деревами трамплінів. Даунхіл вимагає досить серйозної підготовки від спортсмена. Основне тут — це техніка керування велосипедом, хоч і фізична підготовка дуже важлива, адже деколи спортсмени після п’яти хвилин спуску просто падають без сил. Середня швидкість руху — 36 км. за годину, максимальна — 60км. Перепад висот становить близько 80 метрів.

Задоволення від катання, а також його безпека залежать не тільки від велосипеда, а й від екіпіровки. В ідеалі захист включає в себе пластикові щитки, скріплені сітчастим матеріалом по всьому тілу, руках та ногах. На голові обов’язково шолом, — це необхідний елемент, який захистить твою голову в непередбачених ситуаціях. Він надійно захищає від різних травм при падінні на великій швидкості. Досвідчені велосипедисти радять обов’язково надягати шолом і на вулицях міста і під час мандрівок лісовими стежками.

Розкажи трохи про себе, чому ти вирішив зайнятись таким екстремальним спортом, як даунхіл?

Я катаюся на велосипеді десь з 6 років. Завжди захоплювався екстремальними видами спорту, проте чомусь цей найбільше припав до душі. Декілька років тому, я почав серйозніше відноситись до незвичного і цікавого захоплення — downhill. І це лише початок (сміється).

Наскільки цей спорт небезпечний?

Досить небезпечний! У мене та багатьох рейдерів (велосипедистів) майже після кожної гонки є пару синяків, розтягнень, забоїв, а деколи й доходило діло до переломів. Але без травм не було б і такого задоволення від downhill. Адже у цьому і суть — щоб якнайшвидше проїхати складний відрізок траси і не втратити контроль, а тим більше не впасти.

Скажи кілька слів про свої здобутки і перемоги.

Багато про це не можу сказати, бо займаюся цим видом спорту відносно недовго. Але 19 жовтня 2011 року на всеукраїнських змаганнях «Final of Season 2011» завоював перше місце у категорії mini-DHi у м. Івано-Франківськ серед юніорів. Там було багато райдерів з Сімферомоля (Крим) та з різних областей України. Найбільше запам’яталися міжнародні змагання на Буковелі, адже змагання це завжди весело, багато приємних вражень, нових знайомств і так далі. На змаганнях «Фінал Сезону» в Україні — це була моя перша серйозна перемога і я націлений продовжувати у тому ж ритмі.

Розкажи про побудову спеціальної траси для Даунхілу на горі Михалкова. Хто її створює і для чого?

Траса на хребті поблизу г. Михалкової будується для того, щоб косівські райдери і любителі просто покататися на велосипеді мали де потренуватися і просто провести весело час. Створють ж її ті, хто катається на гірських велосипедах, але є і багато «вандалів», які постійно руйнують наші зроблені трампліни і різні відтинки траси. Користуючись нагодою, хочеться звернутися до влади міста Косова, щоб посприяла проведенню у Косові змагань по даунхілу.

Якої вартості повинен бути велосипед, щоб екстремально кататись, як ви?

Вартість велосипеда може коливатися від 1000$-5000$ і навіть більше. Все залежить від його можливостей.

Чим твій велосипед відрізняється від інших спортивних?

Велосипед у мене — «GIANT DH COMP». У велосипеді для downhill є головне — це великий хід підвіски і підвищена надійність, оскільки будь-які поломки можуть привести до самих непередбачуваних наслідків, тому основна увага робиться на міцність конструкції. Такі велосипеди комплектуються найбільш міцним і витривалим устаткуванням.

Назви фанатів цього спорту серед молодих косів’ян.

У Косові, буквально за останні 2 роки почало дуже багато людей займатися цим спортом. Серед косівських райдерів можу назвати: Богдана Боюка, Стаса Гачака, Назара Стефурака, Володимира Крицкалюка та Андрія Хруща, хоча всіх ще дуже багато!

Де можна знайти інформацію про рух даунхілу в Україні та області?

Інформацію про змагання можна знайти на сайті Велохати www.velohata.com. Або на багатьох українських сайтах по велоспорту.

Як можна до вас долучитись молодим хлопцям, які хочуть відчути адреналін в крові?

Для того, щоб стати одним з райдерів потрібно мати гірський велосипед і натхнення, домовитися з нами (косівськими рейдерами) про те, коли всі будемо збиратися на трасі. Зв’язатись зі мною можна через сайт Вконтакті і вперед за новими враженнями і відчуттями. Наша група — http://vk.com/club10319594.

Які у вас плани на майбутнє?

На даний момент, — це удосконалити свій велосипед за зиму, а на наступний рік прагнути до нових вершин і нових перемог.

Ми ж від редакції бажаємо лише успіху нашим молодим спортсменам і головне без травм!

Тарас Пасимок, газета «Косівський передзвін»

5 коментарів до запису “Що таке Даунхіл?”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *