Музей Патріарха Володимира (Романюка), село Хімчин

Василь Омелянович Романюк (1925–1995) — український патріот, православний релігійний діяч, богослов, Патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ-КП Володимир I (1993–1995).

Народився та жив в селі Хімчин, згодом служив на парафіях в Косові та Космачі і навіть хрестив там В’ячеслава Чорновола. Люди про нього відгукувались як про дуже спокійного, доброго та щирого чоловіка. Однак, як це часто буває на Косівщині, про шанованого земляка в Україні та світі знаємо дуже мало. І якщо про самого Патріарха ще можна знайти певну (далеко не повну) інформацію в Інтернеті, то про музей, який створено в його рідному селі в 2001 році інформації катма.

Музей-садиба Патріарха Володимира
Музей-садиба Патріарха Володимира

Опис об’єкту

Меморіальний музей-садиба Патріарха УПЦ КП Володимира (Василя Романюка) знаходиться в присілку Гвізд села Хімчин Косівського району. То є нова споруда, адже хата, в якій мешкав майбутній патріарх, розвалилася від старості. «В селі всі знали, що він піде вчитися на священника, адже коли випасав худобу часто голосно співав, як дяк в церкві», — згадує сусідка Марія Остафійчук.

На території музею біля двох-кімнатної дерев’яної садиби в гуцульському стилі є ще капличка для церковних відправ, а також залізний хрест, встановлений на річницю трагічної загибелі Романюка (за нез’ясованих до сьогодні обставин).

Окрім речей самого Патріарха Володимира, які збирали по цілому світу, місцеві мешканці також принесли старі гуцульські побутові речі: тарелі, кухонне дерев’яне приладдя, меблі, щоб якось урізноманітнити і прикрасити садибу. Загалом виглядає досить красиво і затишно. Детальніше можна глянути на фото та відео, але найкраще звісно відвідати музей наживо! 🙂

Фотографії

Відео

Як добратися?

Музей розташований неподалік від центру села Хімчин. Якщо їхати з Косова, то потрібно минути стадіон, школу, пошту, церкву і на роздоріжжі буде автобусна зупинка. Біля неї великий дерев’яний вказівник сповістить, що до музею 2 км. дорогою без асфальту. На наступному роздоріжжі табличка знову вкаже нам правильний шлях.

Загалом йти до музею десь 20 хв. від центру села, а місцеві мешканці допоможуть дістатись туди без проблем. Від музею можна повертатись на Косів або через Рожнів або через Корости і Трач. Гарні краєвиди та настрій гарантовані в обох напрямках!

Вхід БЕЗКОШТОВНИЙ!

Контактні особи

Директор музею Федчук Оксана +380(67)721-78-40.
Попередньо можна звернутися до хімчинської сільської ради

Години роботи

З 10:00 до 19:00, обід з 13:00 до 14:00

Вихідні дні — Понеділок та вівторок.

Тарас Пасимок

23 коментарі до запису “Музей Патріарха Володимира (Романюка), село Хімчин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *