Дефект маркування

В минулому році Косівщина завдяки підтримки Євросоюзу отримала нагоду створити і розвинути новий туристичний відпочинковий продукт. Основу було зроблено, ще раз наголошу, за кошт Євросоюзу, розроблено і промарковано 9 веломаршрутів різної складності по території Косівщини.

Крім того, багато було зроблено і в царині інформаційної та рекламної підтримки. Та саме розробка і маркування маршрутів є найбільш трудоємкою справою. Спочатку, для того, щоб з’явився новий маршрут потрібно провести кількагодинну нараду з людьми, які мають уяву що таке активний відпочинок на велосипеді. Коли канва є на папері подальший крок — це прокат маршруту групою велосипедистів. В групі мають бути люди від початківця до бувалого велосипедиста.

Прокат маршруту відбувається в основному і реверсному напрямках, вивчаються місця можливих аварійних сходів з маршруту. Після цього відбувається обговорення і затвердження.

Далі маршрут маркується. Мінімальна група для маркування маршруту 4 людини. Щоб промаркувати, для прикладу 25 кілометровий маршрут, потрібно від двох до чотирьох повних робочих дні. Крім того, маркування — це фарба, яка банально коштує грошей.

Незабаром новий велосезон. І що ми маємо? Минулорічні січневі місцеві вибори залишили по собі руйнівний слід на маркуванні наших маршрутів. Мені довелось перевірити кілька маршрутів, які частково проходять по дорогах загального користування. Маркування брутально заклеєно передвиборними агітками. Причому ворогами туристичних маркувань є різнополюсні політичні сили від конгресу Українських націоналістів до сильної України Тігіпка. Іронія полягає в тому, що всі політикани наперебій повідомляли своїх виборців, що будуть розвивати туризм, сприяти інвесторам.

За моїми підрахунками, щоб відновити маркування маршрутів, які на сьогоднішній день розрекламовані і чекають відпочивальників, потрібно місяць часу волонтерської роботи день у день, а ще кошти на фарбу, пензлі, розчинники. Хотілось би посадити ту холену депутатську братію на ровери — хай би вже розвивали туризм, якому ще до свого обрання принесли велику шкоду.

Ростислав Мартинюк для ВелоКосова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *