Депутати крутили педалі

В п’ятницю, 7 жовтня, в останній день «бабиного літа» відбувалась знакова зустріч активістів проекту «ВелоКосів» і депутатів районної ради. Перед спільним велозаїздом представники місцевого самоврядування від імені голови районної ради Андрія Клуба урочисто подарували GPS навігатор (трекер) ініціатору та головному активісту проекту Ростиславу Мартинюку.

Цей пристрій, такий важливий для складання карт веломаршрутів, «роверисти» намагались отримати від влади давно, проте через брак коштів процес затягувався і лише активне втручання в ситуацію молодого голови райради дозволило вирішити цю проблему. Щоб оригінально віддячити представникам влади, розповісти про досягнення проекту «ВелоКосів» і його майбутнє – відбувся велопробіг по пізнавальному маршруту до Духовного центру «Здвижин», через територію міста Косів, сіл Смодна та Кобаки.

Важливо згадати, що відправною точкою в подорожі стала нещодавно відбудована після прикрої пожежі греко-католицька церква св. Василія Великого, де активісти проекту «ВелоКосів» нещодавно встановили велостоянки. Отець Роман Іванюлик побажав всім учасникам заїзду щасливої дороги і висловив слова подяки і підтримки всім тим людям, які пропагують здоровий та екологічний спосіб життя. Зі сторони влади в заїзді взяли участь депутати районної ради від «Партії Регіонів» та «Фронту змін»: Назар Перкатюк, Мохнатчук Юрій, Сусак Ігор та Боднарук Валерій, а також секретар міської ради Косова Фокшей Орест від «ВО Свободи». Загальна ж кількість учасників зважаючи на будній день склала 11 осіб, серед них і одна дівчина, яких супроводжувала машина пошуково-рятувальної служби.

Хоча Ростислав Мартинюк і обіцяв легку велопрогулянку на 2 години, насправді ж повернулись ми з мандрівки аж через 4 години, і це враховуючи майже повну відсутність перепочинку і зупинок на зворотньому шляху. І тут треба віддати належне депутатам, які зізнавались, що на велосипедах не катались по 10-20 років, але між тим, не пасли задніх і активно крутили педалі.

Основна ж мета веломандрівки з владою, — це стимулювати депутатів спрямовувати хоча б якісь кошти на розвиток велотуризму в регіоні, адже за умовами будь-яких грандів від Євросоюзу хоча б 10% відсотків проектів має фінансуватись місцевими бюджетами.

Сам маршрут пролягав через гори Карпати, від яких з Косова рукою подати або 10 хвилин їхати на велосипеді. Сонце, як не дивно, добряче припікало, а активісти «ВелоКосова» їхали із середньою швидкістю 25-30 кілометрів за годину, чим не дозволяли розслаблятись ні депутатам, ні іншим учасникам маршруту. Тематичні зупинки робилися біля інформаційних щитів, велостоянок та велосадиб, які задіяні та створені в ході проекту «ВелоКосів» та його попередника «ВелоКраїни».

Активність депутатів-роверистів почала спадати, коли почався затяжний підйом сільською дорогою до міжконфесійного духовного центру «Здвижин», місце появи Божої Матері місцевим жителям. Очікуваних «канапок» чи «жареного барана», як жартували депутати на горі не було, зате був швидкий рух далі по маршруту досить складною, для їзди на велосипеді, лісовою дорогою, через часті короткі спуски і підйоми, гілки та каміння під колесами.

На щастя, під час маршруту ніхто не постраждав, адже всі були забезпечені якісними велосипедами та іншим потрібним спорядженням велопрокату «Панське», за що йому велика подяка.

Завершився маршрут екстремальним спуском з гори вже по гравійній дорозі, відкриваючи чудовий краєвид на сусідні гірські хребти, а також населені пункти. З пасовиськ на нас здивовано споглядали, як корови та коні, що випасались на полонинах, так і сільські мешканці, адже колону із 11 велосипедистів в Карпатах на жаль не часто побачиш. Саме для того, щоб таких «екологічних» туристів стало більше і працюють активно хлопці з проекту «ВелоКосів».

Незважаючи на помітну втому депутатів на фініші, які явно не очікували маршрут такої складності, а легку прогулянку, проте всі дуже дякували Ростиславу за надану можливість згадати юні велосипедні роки, а також заново відкрити для себе красу Карпат саме в такий «спортивний» спосіб.

Будемо сподіватись, що отримані враження від пробігу забудуться не скоро, а обіцянки всіляко сприяти розвитку велотуризму на Косівщині будуть підтверджені реальними справами. Час покаже!

Тарас Пасимок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *