10 порад для починаючого велосипедиста

Минулого літа, я нарешті здійснив свою заповітну мрію і придбав хороший велосипед. Активно катаючись весь сезон Косівським районом і отримавши певний вело-досвід, я вирішив для читачів ВелоКосова написати десять актуальних порад для починаючих велосипедистів.

  1. Не економте на велосипеді!!! Адже врешті-решт хороший і якісний велосипед збереже вас від мільйону неприємних ситуацій, а також і врятує життя, адже деталі не випадатимуть з байка на ходу швидкісного гірського спуску. Також, ви зможете заощадити великі кошти на ремонті, адже дешевий чи неякісний байк, – то бездонна бочка для вашого гаманця.
  2. Не бажано їздити вночі чи вечором коли темно, навіть якщо у вас хороший велосипед і є світловідбивачі та хороша якісна передня і задня фари – водії, і в Косові і в Україні загалом, вночі їздять дуже швидко навіть в межах міста і світло на ближнє для велосипедистів не перемикають, я вже мовчу про пішоходів з кущів, які перебігають будь-де дорогу.
  3. Не бажано їхати в далекі мандрівки в спеку — це дуже важко для організму. Літом найкраще мандрувати або зранку до обіду або вечором — з 18-00 і до 21-00.
  4. Рекомендується їхати в хмарну та прохолодну погоду — буде набагато більше сил на катання, а не на боротьбу зі зневодненням.
  5. Дуже важливо мати із собою достатньо води — навіть в хмарну погоду хочеться багато пити.
  6. Бажано часто відпочивати — тобто крім звичайних привалів, щоб посидіти, поговорити і попити води —  варто ще час від часу просто йти з велосипедом — це допоможе розімнути втомлені м’язи від їзди.
  7. Не беріть із собою багато поклажі в рюкзаки — це значно ускладнює ваш рух вже через 30 хвилин після виїзду із дому.
  8. На стрімких і швидких спусках в горах не забувайте про машини, які можуть їхати знизу — важливо їхати з правої сторони, а також не сильно поспішати, бо дороги в горах вузькі і з машиною на швидкості вам не розминутись з миром! (особливо з вантажівкою, яких в горах багато)
  9. Завжди уточнюйте ваш маршрут пересування із місцевими жителями, якщо ви не точно знаєте дорогу — це зекономить ваш час і не дасть вам заблукати в Карпатах під вечір.
  10. Перед початком катання, в кінці і в самому процесі їзди часто перевіряйте:
    • чи добре накачані колеса
    • чи не потрапили куски болота і каміння на ланцюг, передній та задній перемикачі
    • чи справні гальма
    • особливо перед швидкими спусками — це також може врятувати вас від травм!

Тарас Пасимок

9 коментарів до запису “10 порад для починаючого велосипедиста”

  1. burkut

    11. завждии вдягайте шолом.

    стосовно п. 2 я не згоден. якщо мати дійсно добре світло, то нічого страшного не станеться, щоправда таке освітлення досить недешеве, тому початківці його рідко купують

    п. 3 якщо все-таки треба їхати в спеку, то потрібно ДУЖЕ БАГАТО пити. при чому краще підсолену воду

    п.6 не раджу – при такій зміні м’язи забиваються сильно, краще вставати час від часу та їздти стоячи. хоча тут залежить від того, як хто їздить.

    • Роман

      burkut, підтримую Вас на 100% по всіх зауваженнях/уточненнях.

      А Ваш пункт №11 має бути в числі перших, якщо не основним. Крім шоломому, дуже рекомендовано одягати вело-рукавички і вело-окуляри. Перші захистять руки велосипедиста від натирання та у випадку падіння, а другі – не дозволять різноманітним комахам чи камінцям потрапити в очі, захистять від вітру і очі не будуть сльозитись на високих швидкостях, коли це особливо критично (напр., на затяжних спусках, де швидкість з легкістю може “перевалити” за 60 км/год).

      12. Якщо є можливість, варто придбати спеціальний вело-одяг. Його переваги:
      – ефективне відведення вологи від тіла і швидке її випаровування, що дозволить залишатись сухим навіть в дуже жарку погоду
      – значно менший опір повітря під час їзди
      – обтягуючий вело-одяг сприяє підтриманню гарного тонусу м”язів

      13. ОБОВ”ЯЗКОВО беріть з собою “вело-аптечку”. Мається на увазі мінімально необхідний набір інструментів для ремонту велосипеда у випадку поломки:
      – запасна камера. Завжди простіше поміняти пробиту камеру на нову і просто накачати колесо, ніж витрачати час на заклеювання проколу. НЕ ЗАБУДЬТЕ заклеїти пробиту камеру, коли повернетесь з поїздки чи під час привалу, бо при наступному проколі (хай і через півроку) Вас чекатиме неприємний сюрприз 🙂
      – велосипедний насос
      – латки для заклеювання камери. Таке трапляється рідко, але інколи за одну поїздку стається більше, ніж один прокол і тоді вже доведеться клеїти пробиту камеру. Переконайтесь, що у вас є хоча б 5 латок і достатньо клею (який НЕ ЗАСОХ) в тюбіку. Зручніший варіант – самоклейні латки: зачистив місце навколо проколу дрібною наждачкою, відірвав захисний шар від латки і приклав до місця проколу.
      – набір велосипедних ключів. Стандартні компактні набори, до яких входять основні шестигранники, хрестоподібна і плоска викрутки. Дуже добре, якщо в наборі є ще й “вижимка” для ланца. Це дозволить зремонтувати ланц у випадку його розриву, що трапляється досить рідко

      п.5 – рекомендована кількість рідини, яку потрібно випивати під час їзди в середньому темпі в помірно жаркий літній день – 750 мл/год. Пити рекомендується регулярними малими ковтками (навіть коли пити особливо не хочеться) і не допускати відчуття спраги. Як писав burkut, краже пити трішки підсолену воду, щоб забезпечити хоча б часкову компенсацію солей, які людина втрачає під час потовиділення. Для того, щоб смак напою був приємніший, підсолену воду можна змішувати з соком (напр., Мультивітамінним) у відношенні 1:1

  2. Тарас Пасимок

    Сенсація! Шок! Ахтунг!

    Найбільш популярна стаття на сайті “ВелоКосів”
    10 порад для починаючого велосипедиста

    https://velokosiv.if.ua/2012/11/15/469/382/

    Загальна кількість переглядів – більше 33 000 тисяч!!!!

  3. Тарас Пасимок

    Статтю “10 порад для починаючого велосипедиста”
    прочитали 40-000 разів!!! це найпопулярніша стаття з усіх, які я написав в житті!))))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *