Лещета, нарти, скі-тури

На завершення зими хотілося би розповісти про деякі зимові захоплення, які не будуть зайвими велосипедистам під час зимової сплячки.

Багато люду законсервувавши свого залізного коня на зиму, витягує з шафи гірські лижі, а чи дошки, і в межах гірськолижних курортів коротає такий довгий зимовий час. Але ж по собі знаю: до сверблячки хочеться рванути подальше від цивілізованої околиці — в ліси поля і гори, насолоджуючись тишою і спогляданням чудових краєвидів. З огляду на вищесказане поведу мову про особливі лижі, або, як колись наші діди казали, — лещета або ж нарти.



Так от, особливі мандрівні лещета мають тисячолітню історію і є пращурами всіх лещет, як таких. В сучасному світі їх ще називають «скі-тури». Ними в Європі користуються близько 15% від всього числа лещетарів. Останнім часом набувають шаленої популярності саме такі лещета, тому, що дають доступ до вільного необмеженого спуску з гір засніженими недоторканими схилами, що на інтернаціональному сленгу називається «фрірайд».

В Альпах, ще в середині ХХ століття сформувалась ціла мережа гірських колиб, де зимові мандрівники знаходять прихисток після денного переходу на лещетах. Розроблено і описано сотні маршрутів і видано масу книг про те, як то файно. В Україні такий спосіб активного відпочинку був уживаний нашими дідусями і бабусями ще на початку ХХ століття. Пізніше, за часів совєтських, Карпатами совалось масу мандрівників, найбільше прибалтів, на славних дерев’яних «Бескидах» з металевими кантами і примітивними пружинними кріпленнями, типу «хандахар». Існувала також мережа лижних маршрутів, і один з них, надзвичайно популярний, проходив територією Косівського району. І в цьому місці хотілося би плавненько перейти до теми альтернативного зимового відпочинку, власне в околицях Косова, з використанням мережі велосипедних маршрутів.

Це отак, — влітку ровером, а взимку на лещатах, а ще для різноманітності можна згадати і пішохідні маршрути. І щоб довго не філософствувати, опишу коротенько, як Косівські рятувальники перевіряли пішохідний маршрут від туристичного комплексу Байка до маєтку св. Миколая, що в Пістині 25 березня, якраз після інтенсивних снігопадів, ну і звісно, для пересування по місцевості використовували мандрівні лещета.

Отож: розпочали ми від туркомплексу Байка, — на лижі стали зразу вище вольєрів з ведмедями і дорогою, яка доречі промаркована зеленими маркуванням (пішохідний маршрут на Каменистий), рушили в бік урочища «Бавки».

Дорога набирає висоту, тому на наших лещетах наклеєні «камуси» — синтетичні шкіри з ворсом, які не дають лещеті проковзувати назад, окрім того довелось на п’ятках звести опору підвищення для більшого комфорту. В урочищі Бавки на роздоріжжі ми пішли ліворуч траверсуючою дорогою. До речі, вже зараз можна орієнтуватись по сірих квадратиках на деревах вздовж дороги, — це грунт під майбутні маркери пішохідного маршруту.

Дорога ліворуч вверх за зеленим пішохідним маркуванням виведе вас на хребет Каменистий. Траверсна дорога праворуч іде вбік гори Стіжки. З роздоріжжя, — опору підвищення довелось опустити, бо рухались в «горизонт», а місцями були спуски. Причому треба було часто робити повороти переступанням і при цьому вчасно ухилятись від засніженої молодої грабини, яка нависала над дорогою. Не вчасно зреагував — і повний комір снігу.

Дорога виводить в урочище «Потік». Орієнтир — це лісничівка на великій галявині ліворуч, а праворуч — недобудована колиба — об’єкт Національного парку «Гуцульщина», де колись знімали фільм. Далі дорога заходить в ліс і за сотню метрів, праворуч, великий піднавіс зі столом і лавками. Ще півкілометра і виходимо на галявину до підніжжя гори Клифа.

В напрямку гори маркується маршрут до церкви Успіння Пресвятої Богородиці. А нам праворуч, вниз. На галявині відклеюємо «камуси», переводимо важіль на черевиках в положення «ski», в кріпленнях фіксуємо п’ятку і маємо класний прямолінійний спуск до маєтку Св. Миколая.

На все пішло дві години часу, надихались і потрапили в особливий світ, де буденні клопоти на хвильку відходять на інший, зовсім непомітний план. Всім раджу «захворіти» в такий спосіб, а особливо велосипедистам, або як казали наші діди — наколесникам.

Спеціально для Велокосова Ростислав Мартинюк.

3 коментарі до запису “Лещета, нарти, скі-тури”

  1. Ростик

    Вживаний комплект- черевики, лижі, кріплення, камус , -мені обійшовся близько 200є, якщо все новеньке, то від 600 до 2000є в залежності де купувати, і в який час. Зазвичай спорядження скі-тур коштує на порядок дорожче, як для гірських лиж.
    Одна з основних вимог до скі -турів це мінімальна вага при високій надійності і міцності спорядження. Щоб цього досягнути, використовують сучасні технології і матеріали, якими користуються, наприклад, в літакобудуванні. Камус б/у я би не радив купувати. Новий, якого вистачає на активний сезон коштує 100є. Ну і класні телескопічні палиці для скі-турів- вартують 100-150є. От така ціна питання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *